1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Συντηρήσεις Ποδοσφαιρικού Χορτοτάπητα

PDF Εκτύπωση

Γενική Περιγραφή

Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο με φυσικό γρασίδι αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες καλλιέργειες. Αν και η συντήρηση ενός χορτοτάπητα γηπέδου φαινομενικά θεωρείται κάτι «απλό», εντούτοις είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δουλεία, που για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα προϋποθέτει επιστημονική κατάρτιση, τεχνολογικά αναπτυγμένο εξοπλισμό, ικανούς και εκπαιδευμένους στο αντικείμενο εργάτες και ιδιαίτερα αυστηρό και προσεγμένο προγραμματισμό. Όλα αυτά ίσως να φαντάζουν υπερβολικά, εξηγείται όμως πιο κάτω αναλυτικότερα η σημαντικότητα της σωστής συντήρησης ενός γηπέδου.

Αρχικά τονίζουμε ότι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο αποτελείται από εκατομμύρια μικρά φυτά γρασιδιού. Τα φυτά αυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν όλα τα φυτά του κόσμου. Και σαν ζωντανοί οργανισμοί που είναι έχουν φυσικά και τα όρια αντοχής τους. Κάθε όριο που ξεπερνιέται θα έχει και τις  ανάλογες επιπτώσεις στα φυτά.

Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο δέχεται τοπικά σε κάποια σημεία περισσότερη πίεση μάζας ανά cm², από την πίεση που δέχεται ένας δρόμος από ένα αυτοκίνητο. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο γίνεται εύκολα αντιληπτό με το εξής παράδειγμα. Αν ένα αυτοκίνητο περάσει πάνω από ένα πόδι δεν θα πάθει απολύτως τίποτα ο άνθρωπος πέρα από τον πόνο που θα νιώσει. Αν στο ίδιο πόδι μια γυναίκα βάρους 55kg πατήσει με δύναμη φορώντας γόβα στιλέτο, πιθανότατα το πόδι θα τρυπήσει και θα διαπεραστεί από τη γόβα. Ο λόγος είναι ότι το βάρος του σώματος κατανέμεται σε ένα μικρό σημείο με την γόβα ενώ με το αυτοκίνητο κατανέμεται σε τέσσερα πολύ μεγάλα και πλατιά  σημεία. Απλά μαθηματικά. Οι ίδιες αναλογίες ισχύουν και στην περίπτωση των ποδοσφαιριστών , όπου όλο τους το βάρος κατανέμεται σε 8-12 μικρά σημεία του παπουτσιού. Επιπλέον η κατανομή  της δύναμης που ασκείται τοπικά σε κάποια σημεία του γηπέδου ενισχύεται με το δυνατό τρέξιμο των ποδοσφαιριστών.

Ένας λόγος που δυσκολεύει πάρα πολύ τη συντήρηση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου είναι το αυστηρό πρόγραμμα που είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί μια ομάδα. Αναγκαστικά το ίδιο επίπονο πρόγραμμα πρέπει να ακολουθεί και το γήπεδο, θέτοντας έτσι σωρεία περιοριστικών παραγόντων στη διεξαγωγή των απαραιτήτων εργασιών συντήρησης.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν τη γενική περιγραφή, συνοψίζουμε ότι η συντήρηση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, αφού ένα γήπεδο όχι μόνο δέχεται υπέρ πολλαπλάσια πίεση και φθορά από ένα κοινό γρασίδι, αλλά επιπλέον δεν υπάρχει η απαιτούμενη χρονική περίοδος για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών.  Κάτω από αυτές τις συνθήκες  τόσο η κατασκευή της υποδομής όσο και η συντήρηση ενός γηπέδου χρειάζεται την απρόσκοπτη επιστημονική επίβλεψη και επιμέλεια, σωστό και αυστηρό προγραμματισμό, ικανό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, εργαλεία και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Ειδική Περιγραφή

Λόγω του ακραίου κλίματος που επικρατεί στην Κύπρο (πολύ θερμό καλοκαίρι και πολύ κρύος χειμώνας) είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε 2 ποικιλίες γρασιδιού στα γήπεδα μας για να είναι ολόχρονα πράσινα και σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Οι ποικιλίες γρασιδιού έχουν διαφορετική φυσιολογία στον κύκλο της αναπνοής και της ευρύτερης αύξησης και ανάπτυξης τους, που τα διαχωρίζει σε ψυχρόφιλα και σε θερμόφιλα. Έτσι το καλοκαίρι οι ψυχρόφιλες ποικιλίες γρασιδιού που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, στην συνέχεια καταστρέφονται από τις πολύ ψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Αντίστοιχα οι θερμόφιλες ποικιλίες που χρησιμοποιούμε στην Κύπρο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, τον χειμώνα πέφτουν σε λήθαργο διακόπτοντας την αύξηση και ανάπτυξη τους. Αποκτούν ένα κιτρινωπό-καφέ χρώμα αφού σταματά η φωτοσύνθεση, και σε περίπτωση που ένα σημείο τους πάθει κάποια ζημιά δεν μεγαλώνουν για να κλείσει το σημείο αυτό.

  • Καλοκαιρινές εργασίες  Αθλητικού-Ποδοσφαιρικού Χορτοτάπητα 

Για τους πιο πάνω λόγους λοιπόν τον Μάιο μετά το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων και για εξοικονόμηση χρόνου, αφαιρούμε εμείς το χειμερινό γρασίδι, κουρεύοντας το πολύ χαμηλά, στο επίπεδο του εδάφους. Μετά το κούρεμα του γηπέδου πρέπει να γίνει ένα πολύ εξειδικευμένο τρύπημα για βελτίωση της δομής του εδάφους, επίτευξη καλύτερης κυκλοφορίας του οξυγόνου στην ριζόσφαιρα, και απομάκρυνση ποσοστού των νεκρών φυτικών υπολειμμάτων που μαζεύονται καθ όλη την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς στο έδαφος.

Επίσης την περίοδο αυτή γίνονται όλες οι απαραίτητες επιχωματώσεις στο γήπεδο (κυρίως στον κεντρικό άξονα του γηπέδου λόγω της χρήσης) και σε όσα άλλα σημεία έχουν δημιουργηθεί τρύπες ή άλλες ανωμαλίες. Οι τρύπες πρέπει να γεμίσουν με άμμο και να επιπεδοποιηθούν όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η βέλτιστη επιπεδοποίηση ενός γηπέδου επιτυγχάνεται με την διάστρωση άμμου σε ολόκληρη την επιφάνεια του γηπέδου. Η εργασία αυτή απαιτεί την χρήση χονδρόκοκκου άμμου πυριτικής προελεύσεως

Αυτές οι 2 εργασίες είναι πολύ σημαντικές τόσο για την υγεία των φυτών που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση , όσο και για την ποιότητα του αγωνιστικού χώρου, δηλαδή το πόσο μαλακό θα είναι ένα γήπεδο.

Μετά από τις εργασίες αυτές σε ένα γήπεδο πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα αρδεύσεων για να σχηματιστεί ένα δυνατό ριζικό σύστημα και ένα πλούσιο φύλλωμα στο γήπεδο. Εξειδικευμένο πρόγραμμα πρέπει να εφαρμόζεται και στο θέμα της θρέψης και της φυτοπροστασίας του χορτοτάπητα, αφού πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι και πάλι έτοιμος για να δεχτεί την ομάδα για την προετοιμασία την νέα χρονιά. Επιπόλαιες και ερασιτεχνικές λιπάνσεις όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην σύντομη χρονικά και ποιοτική αναβλάστηση της θερμόφιλης ποικιλίας γρασιδιού που όλο τον χειμώνα ήταν σε λήθαργο, αλλά ίσως προκαλέσουν και προβλήματα στην ποιότητα τόσο των φυτών, όσο και του εδάφους και την δομή του.

Σημαντικότατο επίσης ρόλο ειδικά την περίοδο αυτή, έχει η φυτοπροστασία των γηπέδων. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε αρκετά έντομα που τρέφονται με γρασίδι και αναπαράγονται μέσα σε αυτό. Κακή εκτίμηση ή λανθασμένη και ερασιτεχνική καταπολέμηση, για το είδος του εχθρού ή της ασθένειας που βρίσκεται μέσα σε ένα γήπεδο, ή της ποσότητας του πληθυσμού του εχθρού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της φυλλικής επιφάνειας ενός χορτοτάπητα. Σε μια τέτοια περίπτωση το γήπεδο πρέπει να κλείσει για ένα τουλάχιστο μήνα, αφήνοντας την ομάδα εκτεθειμένη. Σημαντικότατο επίσης είναι στην εφαρμογή των χημικών που γίνεται σε ένα χώρο όπου αθλούνται άνθρωποι (μεγαλύτερες εισπνοές, ανοιχτές πληγές, ακάλυπτο δέρμα, κ.τ.λ.) να γίνεται σχολαστικός έλεγχος της επικινδυνότητας των ουσιών και του τρόπου εφαρμογής των. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην γεωργία για καταπολέμηση αντίστοιχων εχθρών είναι ισχυρότατα δηλητήρια που είναι εξίσου τοξικά και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στα ποδοσφαιρικά γήπεδα πρέπει να εφαρμόζονται όσο το δυνατό λιγότερο επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες. Τα βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης είναι μια πολύ καλή εναλλακτική, φιλική προς τον άνθρωπο επιλογή που εφαρμόζεται κατά κόρον πλέον σε αθλητικούς χώρους.

  • Χειμερινές εργασίες Αθλητικού-Ποδοσφαιρικού Χορτοτάπητα

Εξαιρετικής σημασίας για μια επιτυχημένη χρονιά είναι ο σωστός προγραμματισμός των επανασπορών των γηπέδων και η ακριβής εφαρμογή  τους στις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί. Τα φυτά λαμβάνουν τα μηνύματα τους για τις αλλαγές των εποχών κατά κύριο λόγο από την διάρκεια του φωτός ανά 24ωρο. Η θερμοκρασία είναι δευτερευούσης σημασίας για την αύξηση και ανάπτυξη των ψυχρόφιλων ποικιλιών γρασιδιού. Άρα ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει από το καλοκαίρι και είναι ουσιαστικά ανεξάρτητος των καιρικών συνθηκών. Ιδανική ημερομηνία σποράς είναι η ημερομηνία του φθινοπωρινού ηλιοστασίου, γύρω στις 22-25 Οκτωβρίου. Κατά την περίοδο αυτή το γρασίδι φυτρώνει σε μόλις 4-5 ημέρες και αναπτύσσεται ταχύτατα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες, οι οποίες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν συνήθως στην Κύπρο την περίοδο αυτή, ακμάζουν.

Επίσης αν δεν γίνουν οι σωστές προεργασίες στην καλοκαιρινή ποικιλία, υπάρχει κίνδυνος να αναβλαστήσει (αντί να ληθαργήσει) και με τις πιο δυνατές ρίζες αφενός και το πυκνό του φύλλωμα αφετέρου να δεσμεύσει όλη την ποσότητα των λιπασμάτων από το έδαφος και όλη την ακτινοβολία της ηλιοφάνειας, με αποτέλεσμα μετά την αρχική ταχύτατη και εντυπωσιακή βλάστηση της χειμερινής ποικιλίας να παρατηρηθεί σταδιακή υποχώρηση της, μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή της από τον ανταγωνισμό με την καλοκαιρινή ποικιλία.

Σπορά νωρίτερα από την πιο πάνω ημερομηνία δεν είναι απαγορευτική, έχει όμως μεγαλύτερο ρίσκο το οποίο μεγαλώνει όσο μετακινούμαστε ημερολογιακά προς το καλοκαίρι. Σπορά αργότερα από την πιο πάνω ημερομηνία, εμπεριέχει και πάλι κάποιο ρίσκο αφού όσο οδηγούμαστε προς τον χειμώνα λόγω της μείωσης των ωρών φωτός ανά 24ωρο, της πτώσης της θερμοκρασίας και της έναρξης των βροχοπτώσεων, οι μέρες που χρειάζεται ο σπόρος για να φυτρώσει αυξάνονται αντίστοιχα, και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 15-20 τον Ιανουάριο εφόσον έχουμε κρύο και βροχές. Επιπλέον αν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις θα χρειαστεί ίσως 1+ μήνας μετά την φύτρωση για την ανάπτυξη του γρασιδιού. Συμπερασματικά λοιπόν, υπάρχει περίπτωση αν γίνει μια επανασπορά τέλη Δεκεμβρίου το γήπεδο να είναι έτοιμο για χρήση αρχές Μαρτίου, λίγες μόλις μέρες πριν την έξοδο της θερινής ποικιλίας από τον λήθαργο...Δώρο άδωρον.

Η χειμερινή σπορά του γηπέδου πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε με κατάλληλο σπόρο χειμερινής ποικιλίας, ικανό να αντέξει την ακραία καταπόνηση που προέρχεται από την χρήση των ποδοσφαιριστών. Συνήθης τεχνική είναι η χρήση μίγματος ποικιλιών με στόχο την επίτευξη πολλών χαρακτηριστικών στον χορτοτάπητά μας. Πριν την σπορά πρέπει να γίνει προσεχτικό κούρεμα του χορτοτάπητα το οποίο διαφέρει από πολύ χαμηλό, μέχρι αρκετά ψηλό, ανάλογα των ημερομηνιών που διεξάγεται η επανασπορά. Επίσης πριν την σπορά πρέπει και πάλι να γίνει ένα πολύ εξειδικευμένο τρύπημα και τοπικές επιχωματώσεις για τους λόγους που έχουν αναφερθεί και πιο πάνω, στις καλοκαιρινές εργασίες.

Μετά την σπορά και για διάστημα περίπου 30-60 ημερών αναλόγως καιρικών συνθηκών και ημερομηνίας σποράς, το γήπεδο πρέπει να παραμείνει κλειστό και θα γίνονται με ιδιαίτερη συνέπεια και επιμέλεια οι ανάλογες εργασίες (πότισμα, κουρέματα, λιπάνσεις, ψεκασμοί). Η σημαντικότητα των εργασιών αυτών έχει ήδη αναλυθεί.

  • Ετήσιες εργασίες Αθλητικού-Ποδοσφαιρικού Χορτοτάπητα

Πέρα από τις 2 βασικές εργασίες της καλοκαιρινής και χειμερινής επανασποράς, υπάρχουν και οι ετήσιες καθημερινές εργασίες ρουτίνας που πρέπει να γίνονται σε ένα γήπεδο. Τα κουρέματα ανά 2-3 μέρες αναλόγως της εποχής και των απαιτήσεων των αθλητών. Όποτε χρειάζεται γίνεται η χάραξη των αγωνιστικών γραμμών με ειδική πάντα μηχανή και εξειδικευμένη μπογιά που δεν βλάπτει τα φυτά. Σε όποια σημεία του γηπέδου προκληθούν τοπικές φθορές, πρέπει το συντομότερο δυνατό να διορθώνονται με τοπικές επιχωματώσεις ή αντικατάσταση των φθαρμένων κομματιών γρασιδιού με κομμάτια καλού γρασιδιού (πάντα από το ίδιο γήπεδο για την αποφυγή μεταφοράς ασθενειών), για την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού και την ασφάλεια των αθλητών. Η διαδικασία αερισμού του ριζοστρώματος με εξειδικευμένα μηχανήματα εφαρμόζεται σε συχνότητα που  καθορίζεται με βάση τη χρήση του γηπέδου και των καιρικών συνθηκών. Η άρδευση γίνεται μεν αυτόματα, αλλά το σύστημα άρδευσης και η κάλυψη του γηπέδου από το νερό κατά την διάρκεια της άρδευσης πρέπει να ελέγχεται καθημερινά.

Απαραίτητο να διεξάγεται έλεγχος σε ένα γήπεδο σε τακτική βάση από ειδικευμένο γεωπόνο, για να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την λίπανση και φυτοπροστασία του γηπέδου. Οι λιπάνσεις και οι ψεκασμοί ενός γηπέδου είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημαντικότητας και πρέπει να λαμβάνονται πάντα πολύ σοβαρά, να γίνονται κατόπιν επιστημονικών υπολογισμών και να εκτελούνται με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, τόσο για τα φυτά όσο και για τους αθλητές.

Στο γήπεδο πρέπει να τηρείτε ημερολόγιο εργασιών όπου θα καταγράφεται οποιαδήποτε επέμβαση γίνεται στον χορτοτάπητα, έτσι που να υπάρχει το ιστορικό του γηπέδου διαθέσιμο για τυχών χρήση σε θέματα θρέψης, φυτοπροστασίας αλλά και προγραμματισμού για τα επόμενα χρόνια.

Άρδευση και έδαφος γηπέδου-Διάφορα

Χωρίς την ύπαρξη άφθονου νερού καλής ποιότητας, είναι αδύνατη η συντήρηση ενός γηπέδου. Η ποιότητα του νερού πρέπει να ελέγχεται και αναλόγως να εφαρμόζονται οι αντίστοιχες επεμβάσεις με λιπάσματα ή άλλως πως για την δημιουργία  της σωστής χημικής σύστασης στο ριζικό περιβάλλον. Ύπαρξη αλάτων στο νερό πέρα από τα ανεχτά όρια, δημιουργεί άμεσα προβλήματα στα φυτά με  δημιουργία διάφορων τοξικοτήτων και με ανεπάρκεια θρέψης λόγω μπλοκαρίσματος του τρόπου προσρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από την ρίζα.

Μακροπρόθεσμα δημιουργούνται προβλήματα στην υφή και δομή του εδάφους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητο σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο πέρα από την ωραία εμφάνιση, πρέπει να έχει και καλή ποιότητα. Ως ποιότητα εννοούμε την ικανότητα ενός γηπέδου να απορροφά τους κραδασμούς που δέχεται ο αθλητής κατά την διάρκεια της άθλησης, δηλαδή με πιο απλά λόγια η ύπαρξη αλάτων σε ένα γήπεδο προκαλεί σκλήρυνση του εδάφους με πολλαπλά προβλήματα για τους αθλητές.

Η χημική και μηχανική σύσταση  του εδάφους πάνω στο οποίο είναι ανεπτυγμένο το γρασίδι  ( Ριζόστρωμα) είναι θεμελιώδες παράγοντας  τόσο για την ποιότητα όσο και για την εμφάνιση και αντοχή του χορτοτάπητα.  Αν το έδαφος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός γηπέδου έχει ψηλή περιεκτικότητα ανθρακικού ασβέστιο (ένα στοιχείο το οποίο αποσαθρώνετε με γρήγορους ρυθμούς σε ένα λεπτόκοκκο υλικό του οποίου η μηχανική σύσταση  καθορίζεται στη ζώνη των αργιλλοπηλώδη εδαφών), με την πάροδο του χρόνου υπάρχει ο κίνδυνος  αλλοίωσης της  δομής και υφής  του ριζοστρώματος του γηπέδου  και της εμφάνισης  καθιζήσεων.

Οι καθιζήσεις σε ένα γήπεδο είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην συντήρηση ενός γηπέδου και η θεραπεία τους απαιτεί ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης. Για την σωστή πρόληψη και καταστολή τέτοιων φαινομένων πρέπει να γίνονται συχνές χημικές και μηχανικές αναλύσεις εδάφους κατά την διαδικασία κατασκευής ενός γηπέδου και αραιότερες κατά την διάρκεια συντήρησης του. Επίσης σε περίπτωση που ανιχνευθούν άλατα και ανθρακικό ασβέστιο στο έδαφος ενός γηπέδου πρέπει να ακολουθείται εξειδικευμένο πρόγραμμα λιπάνσεων.

 

Συνεργάτες

Καιρός

Ο καιρός σήμερα

Μέσα Κοιν.Δικτύωσης

Επισκεφθείτε
τις σελίδες μας!